Тетяна Миленька – експерт професійної дискусії про стан ринку електроенергії в Україні

13 серпня 2020 року в Києві відбувся фаховий захід у секторі енергетики – Energy Talk Show Electricity Market #2. Організатором зустрічі виступила бізнес-спільнота Energy Club. Парламентарі, представники виконавчої влади, профільних компаній та інвестори зібралися для експертного обговорення головних досягнень, викликів та проблематику ринку електричної енергії в Україні за підсумками першого року роботи ринку.

Тетяна Миленька, радник Hillmont Partners, керівник практики енергетики, виступила доповідачем панельної дискусії «Чи з’явиться «зелене» світло в кінці енергетичного тунелю?». Тетяна висловила думку, що попри свою недосконалість, закон про реструктуризацію «зеленого» тарифу є першим реальним кроком з боку влади для розв’язання патової ситуації, яка склалася у секторі. Позитивним є той факт, що держава пішла на певні поступки для проектів сонячної енергетики. Ряд міжнародних та українських інвесторів, банків, ЄБРР та представників бізнес спільноти просили продовжити термін дії «зеленого» тарифу на 1-2 роки, проте такі пропозиції так і не були враховані. Відбулося зниження «зеленого тарифу», а не його реструктуризація як це планувалось від самого початку.

Тетяна спрогнозувала подальший рух законотворців у напрямку усунення очевидних суперечностей закону. Зокрема, йдеться про необхідність привести у відповідність стабілізаційне застереження в частині податкового регулювання у секторі ВДЕ.

За словами Тетяни, найближчим часом не варто очікувати на запуск «зелених» аукціонів. Більш ймовірно, що вони запустяться через 2-3 роки. Серед інших перспективних інвестиційних інструментів сектору юрист зазначила двосторонні договори (Corporate PPAs) та перепрофілювання проектів із залучення генерації ВДЕ для виробництва «зеленого» водню відповідно до «Зеленої» стратегії ЄС (European Green Deal).

Тетяна зазначила, що у 2019 році корпоративних PPA у світі було укладено на загальну потужність 19,5 ГВт, з яких близько 70% припадає на США. Корпоративні РРА можуть зіграти важливу роль у наданні можливості промисловим споживачам рухатися до декарбонізації. Для покупця цінність корпоративного РРА може визначатися реалізацією корпоративних зобов’язань щодо застосування «зелених» технологій.

Для реалізації Європейської «зеленої» угоди (European Green Deal) в ЄС активно обговорюються можливості впровадження технологій із використання «зеленого» водню. 15 квітня 2020 року європейська асоціація «Водень Європи» (Hydrogen Europe) презентувала ініціативний документ «Зелений» водень для Європейської «зеленої» угоди 2х40 ГВт». Цей документ передбачає розвиток водневих технологій не лише в країнах ЄС, але також і в Україні.

Зокрема, для власного споживання потужності заводів з електролізного виробництва водню в України повинні складати 50 МВт у 2024 році та до 2030 року збільшитися до 1800 МВт. Для експорту «зеленого» водню у 2025 році Україні потрібно ввести 500 МВт потужностей для виробництва водню, а до 2030 року заводи з електролізного виробництва водню повинні досягти потужності 8000 МВт.

«Зелений» водень виробляється лише із відновлюваних джерел енергії. Тому для досягнення поставленої мети Україні потрібні також і значні потужності ВДЕ.

Повний відеозапис сесій заходу доступний за посиланням https://youtu.be/tO8GOcsJ7qM

share link share link share link